Oświadczenie prezydent Nowego Sącza w sprawie informacji publikowanych przez prorządowe media

Ludomir Handzel Prezydent Nowego Sącza 2022r.

Poniżej prezentujemy Oświadczenie prezydent Nowego Sącza w sprawie pełnego insynuacji materiału wyemitowanego w programie „Śledczym okiem”  na antenie TVP INFO.

„Do wszystkich zainteresowanych.

Z całą mocą podkreślam, że nie pełnię funkcji prezesa Fundacji Rozwoju Lotnictwa, ani żadnej innej funkcji w tej fundacji. Wpis do KRS jest deklaratywny, a nie konstytutywny, oddaje on stan z 2010 roku, a nie stan obecny.
Jeżeli ktoś, w szczególności polityk, formułuje publicznie twierdzenia w tym zakresie, to należałoby oczekiwać, że uprzednio zapozna się z podstawowymi zasadami funkcjonowania KRS.

Moje oświadczenia majątkowe, składane po objęciu funkcji Prezydenta Nowego Sącza, były kontrolowane przez okres ponad dwóch lat przez polskie służby specjalne. Ponadto, posiadam poświadczenie bezpieczeństwa wydane przez ABW, a w ramach prowadzonego postępowania sprawdzającego temat zasiadania w organach ww. fundacji został definitywnie rozstrzygnięty.
Mam nadzieję, że nikt nie zamierza dziś kwestionować pracy polskich służb specjalnych, ponieważ miałoby to swoją wymowę w kontekście trwającej obecnie agresji rosyjskiej.
W szczególności, budzi niepokój próba wykorzystywania mojego nazwiska do walk frakcyjnych wewnątrz partii rządzącej i próby podważania pozycji Ministra MSWiA oraz Ministra Sprawiedliwości.

Apeluję do wszystkich uczciwych dziennikarzy o zachowanie w swojej pracy zasad etyki, przede wszystkim o podawanie faktów w ich właściwym kontekście.
Nie pozwalajcie się wykorzystywać jako narzędzie w rękach sfrustrowanych polityków.

Ludomir Handzel
Prezydent Nowego Sącza”